Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Περί χαρατσίου και λοιπών…
506 αναγνώστες
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014
01:05

 

 Ευχαριστώ τον κ. Σαραφίδη, συνεργάτη του "Ελεύθερου Βήματος" για την αφορμή που μου έδωσε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Το σκεφτόμουν εξάλλου, και το σχόλιό του για το χαράτσι της ΔΕΗ ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή.
Χαίρεται λοιπόν ο κ. Σαραφίδης, γιατί οι κάτοικοι του Δήμου Χαλκηδόνας  «μπήκαν σε μεγάλους μπελάδες» με το απλήρωτο χαράτσι της ΔΕΗ, εφόσον άκουγαν τους «αριστερούς προφέσορες της αριστεράς» και δεν το πλήρωναν. «Τώρα που ήρθαν τα μαγικά χαρτάκια από την εφορία, μούγκα οι αριστεροί ηγέτες του Δήμου μας». Καλεί μάλιστα τους συγκεκριμένους δημότες «να πάνε στα γραφεία τους», εννοεί του ΚΚΕ, για να τους πληρώσουν το χαράτσι. «Έχουνε μπόλικα κουπόνια» λέει.
Μέσα σε λίγες γραμμές ο κ. Σαραφίδης ξεφτιλίζει τις έννοιες «αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, αντίσταση στην υποταγή», με τις οποίες φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση.
Και η απορία μου είναι, πώς αυτός, ένας συνδικαλιστής, εργαζόμενος σε ένα μεγάλο εργοστάσιο έμεινε στα αρχικά δεξιά αντανακλαστικά του και δεν προβληματίστηκε από την εξέλιξη που είχε το θέμα «χαράτσι».
Αξίζει λοιπόν να του υπενθυμίσουμε ορισμένα γεγονότα:
·         Το χαράτσι ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ  με το χαρακτηρισμό του τέλους, αδικαιολόγητα, γιατί δεν είχε ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αντίθετα ως φόρος που ήταν, δε θα μπορούσε να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και μάλιστα με την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
·         Με το χαράτσι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ απογειώθηκαν και ο αριθμός αυτών που δεν μπορούσαν πλέον να πληρώσουν ούτε καν την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος  πολλαπλασιάστηκε.
·         Είναι αλήθεια ότι οι Λαϊκές Επιτροπές που οργάνωσαν την κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι έγιναν με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, για να προωθηθεί η Λαϊκή συμμαχία στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φτωχές οικογένειες, οι οποίες σήμερα αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Δεν είχε καμιά διοικούσα επιτροπή, οι συγκεντρώσεις ήταν ανοιχτές χωρίς κανένα αποκλεισμό και όλες οι ενέργειές της αποφασίζονταν ομόφωνα.
·         Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή δικαστήρια αποφάσισαν ότι η διακοπή του ρεύματος είναι παράνομη, το συμβούλιο της επικρατείας αποφάνθηκε το ίδιο και σήμερα, 07.02.2014, το Δ’ τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι επιπλέον είναι και αντισυνταγματικό.
Να θυμίσω επίσης τι λέγαμε σαν Λαϊκή επιτροπή:
-Ονομάσαμε το τέλος «χαράτσι» με όλους τους συνειρμούς που μας δημιουργεί αυτή η λέξη. Θεωρούσαμε πέρα για πέρα άδικο να καταδικάζεται μια οικογένεια να περνά το χειμώνα -χειμώνα πρωτοεφαρμόστηκε- χωρίς ρεύμα με ό τι αυτό συνεπάγεται.
-Στα πλαίσια λοιπόν της αλληλεγγύης που πρέπει να διακρίνει μία κοινωνία ανθρώπων καλούσαμε τους συνδημότες μας να μην πληρώνουν το χαράτσι ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Οπότε αυτοί που δεν είχαν, έτσι κι αλλιώς δε θα το πλήρωναν. Αυτοί πάλι που είχαν, θα μπορούσαν να κρατούν τα χρήματα και να το πληρώσουν, όταν θα ερχόταν ως φόρος πλέον από την εφορία.
- Μ΄ αυτόν τον τρόπο ούτε το χαράτσι θα παγιωνόταν ούτε θα διακοπές ρεύματος θα γίνονταν.
- Και αν ακόμη γίνονταν, οργανωμένα θα προχωρούσαμε στην επανασύνδεσή του χωρίς αυτό να είναι ρευματοκλοπή, εφόσον ο μετρητής θα συνέχιζε να υπολογίζει την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Τι απ’ όλα αυτά ήταν λάθος;
-Κόπηκε σε καμία οικογένεια το ρεύμα, γιατί δεν πληρώθηκε το χαράτσι παρά μόνο η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος;
-Θα παγιωνόταν το χαράτσι, αν ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα όλοι οι δημότες;
-Όσοι δεν το πλήρωσαν την πρώτη χρονιά, είχαν τη δυνατότητα να το πληρώσουν μετά χωρίς προσαυξήσεις;
Ύστερα απ’ όλ’ αυτά θα πρέπει να αναγνωρίσει ο κ. Σαραφίδης ότι έχασε μια ευκαιρία να προσφέρει σ’ έναν αγώνα πέρα για πέρα κοινωνικά δίκαιο.
Εμείς βέβαια δε θέλαμε να μονοπωλήσουμε αυτόν τον αγώνα. Ζητήσαμε από το Δημοτικό συμβούλιο και το Δήμαρχο να μπει μπροστάρης σ’ αυτόν τον αγώνα και να στηρίξει νομικά όλη αυτήν την προσπάθεια. Αρνήθηκαν να το κάνουν. Ωστόσο ο Δήμαρχος ήρθε στη ΔΕΗ, όταν καταθέσαμε για πρώτη φορά τους  λογαριασμούς.
Ο  κ. Σαραφίδης  ως Νεοδημοκράτης αντιπροσώπευε πάντα συγκεκριμένο βουλευτή και ως δημότης πάντα το δήμαρχο που υποστήριζε η ΜΕΒΓΑΛ. Γι’ αυτό δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για ταλαιπωρίες και μπελάδες, που η παράταξη  που υποστηρίζει ,και όχι εμείς, δημιούργησε. Η κρίση δεν ήρθε από το πουθενά, λες και είναι θεομηνία ή σεισμός.
Και αν νομίζει ότι το ΚΚΕ έχει πολλά λεφτά από την οικονομική εξόρμηση υπονοώντας ότι ίσως έδωσε και αυτός, να του τα επιστρέψουμε. Γιατί το ΚΚΕ το ενισχύουν αυτοί που εκτιμούν τους ανιδιοτελείς αγώνες των κομμουνιστών και τη συνέπειά τους.
                                                                                                                        φιλικά
                                                                             Μαρκίδης Πάνος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις