Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Συνάντηση συντονισμού των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης
688 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014
13:45

Συνάντηση συντονισμού των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε χθες 14/7/2014 στο Δημαρχείο Πανοράματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι χρεωμένοι με την αυτοδιοικητική δουλειά.

Η συζήτηση -που ήταν και μια συνάντηση γνωριμίας και ανθρώπινης δικτύωσης- οργανώθηκε με

βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και την αντίστοιχη της Νομαρχιακής Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών πρώτο καθήκον των δυνάμεων της αριστεράς είναι η δημοκρατική λειτουργία και ενίσχυση των παρατάξεων, η ενίσχυση της επικοινωνίας με την κοινωνία και η συμμετοχή των μελών και στελεχών των παρατάξεων στην καθημερινή ζωή των δήμων, η υπεράσπιση των δημοτικών υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών και η ενίσχυση της δημοκρατίας. Η λειτουργία των παρατάξεων θα γίνει μέσα από αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στην κοινωνία, χωρίς αναθέσεις.

Από την παρουσίαση των εξελίξεων σε κάθε δήμο και συνολικά στην αυτοδιοίκηση προέκυψαν με σαφήνεια οι αρνητικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στους δήμους, αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απαξίωση και αποδόμηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν :

 

  1. Η αξιολόγηση εργαζομένων που οδηγεί στον προθάλαμο των απολύσεων μέσα από ένα αυταρχικό, αντιεπιστημονικό και αναποτελεσματικό πλαίσιο.

  2. Το ξεπούλημα της δημόσιας γης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας, αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, κλπ.)

  3. Η διακοπή έργων ΕΣΠΑ λόγω εξάντλησης της εθνικής συμμετοχής και η πιθανή απένταξη έργων των δήμων

  4. Ο περίπτωση έναρξης των σχολείων χωρίς σχολικές μεταφορές εφόσον δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός

  5. Τα σοβαρά ελλείμματα σε σχολική στέγη

  6. Η συμπίεση της κοινωνικής πολιτικής, οι περικοπές στη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, και το άδηλο μέλλον του Βοήθεια στο Σπίτι μετά το 2015

  7. Η ανακοίνωση περιορισμού των δρομολογίων του ΟΑΣΘ και αυξήσεων των εισιτηρίων.

  8. Η πιστοποίηση των παιδικών χαρών, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δικτύωση όλων των παρατάξεων και η συνεργασία τους ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για τη βέλτιστη λειτουργία. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να λειτουργήσει δομή τεκμηρίωσης και συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να υποστηριχθεί και η παρέμβαση των δυνάμεων της αριστεράς στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και σε συνέχεια στην Κεντρική Ένωση Δήμων.

 

Συνημμένο 1, ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

 

Κανένα παιδί εκτός Παιδικών σταθμών

Προτεραιότητα στις Δημοτικές Κοινωνικές Δομές και Λειτουργίες

 

Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η κοινωνική πολιτική και ο δημόσιος χαρακτήρας της πρέπει να είναι το βασικό φίλτρο όλης της πολιτικής του δήμου Θέρμης. Πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες σε κάθε οικογένεια και σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη, ενώ είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παραμείνουν σε δημοτικό έλεγχο και λειτουργία.

Τα μηνύματα για τη νέα περίοδο είναι άσχημα. Το κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση από το ΕΣΠΑ για τη νέα περίοδο στους παιδικούς σταθμούς θα ανέρχεται το πολύ σε 180 εκατομμύρια ευρώ (με υποστήριξη και ιδιωτικών ιδρυμάτων) σε σχέση με τα 250 εκατομμύρια που απαιτούνται. Αυτό σημαίνει ότι το 25-30% των παιδιών θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης, ενώ διατυπώνονται προτάσεις οι οικογένειες, που καλύπτουν τους όρους του προγράμματος, να πληρώνουν τμήμα του κόστους λειτουργίας των σταθμών. Η μείωση δε των θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα οδηγήσει και σε απόλυση εργαζομένων, που ενώ προσλήφθηκαν εδώ και χρόνια με ΑΣΕΠ, θεωρούνται συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου!

Οι πολιτικές αυτές είναι απλά ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση και η τρόικα σκοπεύουν να δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα: στραγγαλίζοντας τις οικογένειες και τους εργαζόμενους και δημιουργώντας νέα φουρνιά ανέργων.

Η πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους είναι μείζον θέμα για τις οικογένειες του δήμου μας, γιατί εξασφαλίζει την δυνατότητα των γονιών να πάνε στην εργασία τους, που έχει γίνει πλέον πολύτιμη. Και τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι τόσο στριμωγμένα που δεν μπορούν να αντέξουν χαράτσια και για τους παιδικούς σταθμούς. Αλλά και τα οικονομικά του δήμου δεν μπορούν - και δεν πρέπει - να χρηματοδοτήσουν μια ξεκάθαρη υποχρέωση της κυβέρνησης.

Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι το μόνο δημόσιο αγαθό που αμφισβητείται. Σε εκκρεμότητα είναι τα σχολικά λεωφορεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για άτομα που χρήζουν βοήθειας, τα Κέντρα Απασχόλησης των ΑΜΕΑ ενώ και η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται αντί να αξιοποιηθεί (μέχρι και το αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ).

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επανειλημμένα έχει τονίσει τα αρνητικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής και της μνημονιακής πολιτικής για το δήμο μας και την υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης να υψώσει το ανάστημά της κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, υπηρετώντας τον τόπο και τους πολίτες χωρίς συμβιβασμούς.

Η αντίδραση του δήμου Θέρμης και της κοινωνίας μας πρέπει να είναι δυναμική. Να μην επιτρέψουμε την αμφισβήτηση των κοινωνικών υπηρεσιών και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση άμεση και πλήρη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ικανοποίηση όλων των αιτήσεων των δημοτών από δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αποτελεί κοινωνική κατάκτηση του δήμου και δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Αντίθετα πρέπει να ενισχυθεί με δωρεάν πρόσβαση για τους άπορους και τις ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Αυτή η προσπάθεια απαιτεί συνεργασία του δήμου, των πολιτών και των εργαζομένων, με ενημερωμένους πολίτες για όλα αυτά που τους ετοιμάζουν. Από το δήμο Θέρμης απαιτούνται πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο, για την αύξηση της χρηματοδότησης, και ενημέρωση των πολιτών και των εργαζομένων ώστε να έχουμε δυναμική και ενότητα στις διεκδικήσεις μας. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Νερού της Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, όπου όλοι μαζί δώσαμε και με το δημοψήφισμα ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους επίδοξους αγοραστές, που όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις άρχισαν να αποθαρρύνονται. Εμείς είμαστε με την κοινωνία και αυτήν θα υπερασπιστούμε.

Συνημμένο 2, ΑΠΟΨΗ, Εκτίμηση αποτελεσμάτων και πρώτες σκέψεις για την επόμενη ημέρα

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ συγκροτήθηκε μόλις επτά (7) εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Αποτελεί μια νέα αυτοδιοικητική πρόταση μακριά από παλαιοκομματικές και μικροπολιτικές πρακτικές, με στόχο την αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της κοινωνίας, η λειτουργία της δομών αλληλεγγύης, η ενίσχυση της δημοκρατίας, της κοινωνικής συμμετοχής και της τοπικής ανάπτυξης κόντρα στα μνημόνια που κουρεύουν το παρόν και το μέλλον μας.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η νέα παράταξη λειτούργησε σε όλους τους οικισμούς, συντάχθηκαν τα προγραμματικά κείμενα και καταθέσαμε ένα ποιοτικό ψηφοδέλτιο. Καταθέσαμε πολιτικό και αυτοδιοικητικό λόγο με υψηλή δεοντολογία, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις. Η ιδιοκτησιακή λογική και η χρήση του δήμου ως προεκλογικός μηχανισμός, οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές, οι προεκλογικές πρακτικές «εγκαινίων», οι πελατειακές σχέσεις αλλά και η προπαγάνδα και η λασπολογία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την εκλογική μάχη. Δεν αντιστοιχούν στην Αυτοδιοίκηση που χρειαζόμαστε, δεν τις ακολουθήσαμε και δεσμευόμαστε για την απαξίωσή τους.

Ο περιορισμένος χρόνος αλλά και αδυναμίες στην κοινωνική σύνδεση και αναγνωρισιμότητα της παράταξης και των υποψηφίων, ιδιαίτερα σε κάποιους οικισμούς, αποτέλεσαν τα αδύναμα στοιχεία μας που επηρέασαν καθοριστικά το αποτέλεσμα. Δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε την πρότασή μας σε όλους τους πολίτες και να πείσουμε την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στην αυτοδιοίκηση, μακριά από τα κυβερνητικά κόμματα και τα μνημόνια.

Η θετική μας όμως συνεισφορά έγκειται στη μετατόπιση των προεκλογικών δεσμεύσεων της πλειοψηφίας από τα «ώριμα τεχνικά έργα» και τα λεφτά του ΕΣΠΑ, που κόβονται μετεκλογικά, στην κοινωνική πολιτική, στην ανανέωση και στον περιορισμό των θητειών στα αυτοδιοικητικά όργανα, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, στο ρόλο των κοινοτήτων, στην ευθύνη των κυβερνήσεων και των μνημονίων για την κατάντια των δήμων.

Οι πολίτες έδωσαν στην ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και εκπροσώπηση σε όλα τα όργανα του δήμου. Αναλάβαμε ιδιαίτερη ευθύνη και δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση πυρήνα δημοκρατίας και όχι ιμάντα μεταφοράς κυβερνητικών εντολών. Η δέσμευσή μας έχει μακροπρόθεσμη στόχευση.

Από το Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε δράσεις κοινωνικής συμμετοχής και συνελεύσεις ανά οικισμό του δήμου για την ανάδειξη και επίλυση των σημαντικών θεμάτων σε κάθε περιοχή αλλά και για την πληροφόρηση των πολιτών. Το ραντεβού μας για συνεχή επαφή με τις κοινότητες παραμένει, όπως και η σταθερή διάθεση προσφοράς και διεκδίκησης για τα συμφέροντα του τόπου. Μένουμε προσηλωμένοι στην άποψή μας αυτή και θα λειτουργήσουμε από τη θέση της αντιπολίτευσης με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής.

Παρά τα εμπόδια και τις… «κακοτοπιές» ξεκινήσαμε με επιτυχία μια προσπάθεια που σταδιακά θα αλλάξει το δήμο Θέρμης και τις ζωές μας

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις