Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Γιουτίκας: Οι αρμόδιοι κλείνουν τα μάτια στην παράνομη μυδοκαλλιέργεια
769 αναγνώστες
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014
02:33

Γιουτίκας: Οι αρμόδιοι κλείνουν τα μάτια στην παράνομη μυδοκαλλιέργεια

Η ελληνική πολιτεία, τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, πρέπει επιτέλους να πάψουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στη παράνομη μυδοκαλλιέργεια, που οργιάζει στο Θερμαϊκό, δημιουργώντας εξοντωτικές συνθήκες για τους νόμιμους μυδοκαλλιεργητές, στους οποίους μάλιστα επιβάλλονται πρόστιμα για παραβάσεις, όταν τους παράνομους που είναι άλλοι τόσοι και περισσότεροι, δεν τους βλέπει και δεν τους αγγίζει κανείς. 

Τα παραπάνω κατήγγειλε στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γιουτίκας, με την ευκαιρία της εισήγησης που έκανε χθες στην Επιτροπή για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων τεσσάρων  νομίμων μονάδων μυδοκαλλιέργειας της περιοχής Χαλάστρας.

Η εισήγηση Γιουτίκα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, για ένα θέμα με το οποίο πρόσφατα είχε απασχοληθεί η Voria.gr (δείτε εδώ). 

Ο κ. Γιουτίκας- του οποίου σημειωτέον η εισήγηση εγκρίθηκε από την Επιτροπή- ζήτησε να αναληφθεί δράση και από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα της παράνομης μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό, με την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ( ΠΟΑΥ Θερμαϊκού) από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Δεν είναι επιτρεπτό, τονίστηκε, ο καθορισμός της ΠΟΑΥ να καθυστερεί σχεδόν 15 χρόνια, με αποτέλεσμα να βλάπτονται από τους παράνομους καλλιεργητές  και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οι νόμιμες μονάδες αλλά και ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος, του οποίου το 80% πάει στις αγορές του εξωτερικού.

Δεν είναι δυνατόν, όσα επιβάλλει ένας νόμος που ψηφίσθηκε το 1999 ( ο ν.2742), να μην έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Η εισήγηση Γιουτίκα αναφέρεται σε «ένα πρόβλημα που συντηρείται έντεχνα και μεθοδευμένα, ένα πρόβλημα που συγκεκριμένα συμφέροντα δεν αφήνουν την επίτευξη λύσης».

Στη περιοχή  της Χαλάστρας λειτουργούν 22 σε αριθμό νόμιμα χωροθετημένες μονάδες μυδοκαλλιέργειας τις οποίες εκμεταλλεύονται περισσότερες από 60 οικογένειες , με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμες σαν παραγωγικές επιχειρήσεις.  «Εδώ και 15 χρόνια αναμένουν την περίφημη υλοποίηση της Π.Ο.Α.Υ. Θερμαϊκού, η οποία προβλέπει 22 νέες μονάδες στη Χαλάστρα που θα δώσουν ελπίδα επιβίωσης και σημαντική ενίσχυση σε αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει ο κ. Γιουτίκας συμπληρώνοντας «Την Π.Ο.Α.Υ. Θερμαϊκού αναμένουν  και οι μυδοκαλλιεργητές των Κυμίνων, της Ημαθίας και της Επανωμής, για να διασωθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται επί χρόνια από τα παράνομα μυδοτροφεία που λειτουργούν στη Χαλάστρα».

Και τα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν, είναι: «Μήπως δεν γνωρίζει γι’ αυτές (σ.σ τις παράνομες μονάδες) οποιοσδήποτε αρμόδιος φορέας και κάθε υπηρεσία της αιρετής και διορισμένης διοικήσεως, των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ;  Ή μήπως δεν γνωρίζει το Λιμεναρχείο, η Κτηματική Υπηρεσία και η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως που διενεργούν ελέγχους στην περιοχή;»

Αυτές οι παράνομες μονάδες μυδοκαλλιέργειας,   «καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, περιορίζουν τους νόμιμους παραγωγούς,  εξαντλούν το περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής, υποβαθμίζουν το παραγόμενο προϊόν που εξάγεται.  Λόγω δε  της παρέμβασης των αρμοδίων φορέων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης  ελέγχεται η χώρα μας και απειλείται μέχρι και με οριστικό κλείσιμο της περιοχής.  ΄Ετσι,   ενώ η περιοχή διαθέτει και παράγει ένα άριστο προϊόν,  έχει στιγματιστεί και δυσφημιστεί στο έπακρο εντός και εκτός συνόρων». 

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι, όπως επισημαίνεται, ότι οι υπηρεσίες «δε βλέπουν» τους παράνομους, αλλά εντοπίζουν τις παραβάσεις στις νόμιμες μονάδες που ελέγχουν επιβάλλοντας  πρόστιμα της τάξης των 3.000 ευρώ ανά στρέμμα για αυθαίρετες επεκτάσεις, στις οποίες ουσιαστικά ωθούνται οι καλλιεργητές, προκειμένου να αντέξουν στον εξοντωτικό αθέμιτο ανταγωνισμό.  Στην ίδια συμπεριφορά έχουν οδηγηθεί και πολλοί νόμιμοι παραγωγοί των Κυμίνων και της Ημαθίας. 

Όλα όσα καταγγέλλει ο κ. Γιουτίκας δεν θα συζητούνταν σήμερα, εάν είχε υλοποιηθεί η επί σειρά ετών αναμενόμενη ΠΟΑΥ Β. Θερμαϊκού. 

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την καθυστέρηση υλοποίησης της ΠΟΑΥ επί 15 χρόνια που σέρνεται και επιστρέφεται από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια ποιο είναι επιτέλους το πρόβλημα και το εμπόδιο για την υλοποίησή της (πέραν βέβαια του προφανούς, της σκόπιμης παρεμπόδισής τους)», καταλήγει η εισήγηση Γιουτίκα, που ζητάει από την Περιφέρεια παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς για τον καθορισμό και λειτουργία της ΠΟΑΥ,  αλλά και την αποστολή πρόσκλησης προς  τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης , για να προβεί άμεσα στην έκδοση και υλοποίηση πρωτοκόλλων κατεδάφισης όλων των παράνομων μονάδων

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού