Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΣΚΕΨΕΙΣ... ΑΠΟΨΕΙΣ... - Νερό! Αγαθό πρώτης ανάγκης ή εμπόρευμα πλέον;
640 αναγνώστες
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014
12:44

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΚΙΔΗ 

 

Μια ευχή για το νερό...

Με αφορμή την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε θέμα το διακανονισμό των χρεών μεταξύ του Δήμου Χαλκηδόνας και της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης του Δήμου Χαλκηδόνας[ΔΕΥΑΧ στο εξης], θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Όλοι συμφωνούμε ότι το νερό είναι το πιο απαραίτητο αγαθό για να διατηρηθούμε στη ζωή. Χωρίς νερό αντέχουμε λιγότερες μέρες απ΄ όσες χωρίς φαγητό. Τα σαρκοβόρα ζώα στήνουν το καρτέρι τους στα υπόλοιπα εκεί που αυτά πίνουν  νερό.

Οι άνθρωποι για να αποφύγουν κινδύνους και κόπο έκαναν στην αρχή πηγάδια στην αυλή τους, για να έχουν νερό γι αυτούς και τα ζώα τους. Με αλληλοβοήθεια έσκαβαν σε μεγάλο βάθος για να βρουν νερό, αράδιαζαν τις πέτρες γύρω  γύρω , στερέωναν την ανέμη και με τον κουβά τραβούσαν το νερό επάνω. [αυτό σήμερα απαγορεύεται]

 

Μετά ήρθαν οι μηχανές. Το πηγάδι αντικαταστάθηκε από τη γεώτρηση, ο άνθρωπος που ανέβαζε τον κουβά από την αντλία. Πίσω από το λαογραφικό μουσείο εκτίθεται το πρώτο αντλιοστάσιο των Κουφαλίων.  Δίπλα στο παλιό υδραγωγείο σώζεται ακόμη η μια από τις δυο δεξαμενές που υπήρχαν, απ΄ όπου το νερό πήγαινε στις βρύσες που υπήρχαν στις γειτονιές. Μεγάλες  πέτρινες βρύσες με μεγάλες πέτρινες λαξευτές λεκάνες για να πίνουν τα ζώα νερό. Με τα μπακίρια κρεμασμένα στη γκουμπλίτσα, το ξύλο που ζυγίζαν στον ώμο,  μετέφεραν το νερό στο σπίτι για τις καθημερινές ανάγκες.

Φανταστείτε τι επανάσταση έφερε η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης. Όταν πλέον σε κάθε σπίτι  υπήρχε μία βρύση. Χωρίς υδρόμετρο…. [στην Ιρλανδία μέχρι τώρα δεν είχαν υδρόμετρα, η τρόικα τους τα επέβαλε, πράγμα που ξεσήκωσε μεγάλες διαδηλώσεις]. 

 

Πόσο μεγάλο ήταν το έργο της ύδρευσης, όταν πενήντα  χρόνια μετά  δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους καρκινογόνους σωλήνες του. Και αυτό, όταν τα σκαπτικά μηχανήματα σκουριάζουν στις μάντρες, το εργοστάσιο του Πετζετάκη που έφτιαχνε τους σωλήνες έκλεισε και οι εργάτες έμειναν χωρίς δουλειές….

Δεν εκσυγχρονίστηκε λοιπόν το δίκτυο. Εκσυγχρονίστηκε όμως η λειτουργία του… έγινε η ΔΕΥΑΧ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα μπουν  υδρόμετρα  παντού. Σε  σχολεία ,πάρκα, εκκλησίες, δημαρχεία, παντού. Οι πάντες θα πληρώνουν στην ΔΕΥΑΧ. Ο Δήμος θα βγάζει από τη μια τσέπη και θα τα βάζει στην άλλη,  λιγότερα βέβαια κατά το ποσό που θα αντιστοιχεί στο ΦΠΑ.

 

Θα έχει γίνει όμως ένα μεγάλο  βήμα. Αφού έχουν περάσει στους δημότες την ιδέα της ανταποδοτικότητας , σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να βλέπουμε με μισό μάτι αυτούς που δεν πληρώνουν, το χαλί για τον ιδιώτη  θα είναι πλέον στρωμένο με υποσχέσεις μάλιστα για μικρότερο κόστος για  όφελος του δημότη. Τα έχουμε ακούσει αυτά και στο θέμα της καθαριότητας. Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις στηρίζονται σ αυτό το επιχείρημα. Είναι ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση που στήριξαν όλοι οι δήμαρχοι στα τελευταία είκοσι χρόνια. Με τέτοιο φανατισμό μάλιστα που δεν διστάζουν να καταδικάζουν και τον εαυτό τους ακόμη με το να χαρακτηρίζουν σπάταλες τις προηγούμενες  διοικήσεις, ενώ τώρα  με λιγότερη από τη μισή επιχορήγηση θα νοικοκυρέψουν το δήμο και θα εξυπηρετούν και τα δάνεια που  στις καλές ,όπως λένε,  εποχές πήρε ο δήμος.

 

Στα πλαίσια αυτού του νοικοκυρέματος λοιπόν συμφώνησαν ότι ο δήμος χρωστά στη ΔΕΥΑΧ  600.000 ευρώ ενώ η ΔΕΥΑΧ στο δήμο 1.800.000 ευρώ. Μετά τον συμψηφισμό η ΔΕΥΑΧ θα πληρώνει για δύο χρόνια μηνιαίες δόσεις των 40 εως 50.000 ευρώ στο δήμο. Το ερώτημα βέβαια που αμέσως προκύπτει είναι, πώς η ΔΕΥΑΧ ,που μέχρι τώρα δημιουργούσε χρέη, από δω και πέρα θα της περισσεύουν κάθε μήνα αυτά τα λεφτά. Η διοίκηση μάλιστα διαβεβαιώνει ότι αυξήσεις σε δημοτικά τέλη δεν θα κάνει. Εσείς το πιστεύετε;

 

Και ένα τελευταίο ερώτημα. Με ποιο τρόπο η διοίκηση του δήμου ξεχώρισε τους μπαταχτσήδες από αυτούς που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν; Τώρα μάλιστα  που τα χρέη αυτά  για να εισπραχθούν  θα οδηγούν σε κατασχέσεις. Τι θα γίνει, αν κάποτε αποφασίσουν οι άνεργοι του δήμου μας ότι όλες αυτές οι ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες είναι μεγάλη πολυτέλεια για αυτούς, από τη στιγμή που δεν τους εξασφαλίζεται μια εργασία  που θα τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους; Μπορεί να σβήνετε τότε τα φώτα των δρόμων το βράδυ, μπορεί να γίνεται  μια φορά το μήνα η αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά το νερό…. δεν μπορείτε από κανένα σπίτι να το κόψετε. 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις