Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΕΛΛΑΔΑ - ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ Παιδικές χαρές χωρίς «χαρτιά»
829 αναγνώστες
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015
16:53

«Με δική μας ευθύνη μπαίνουμε», λέει η Α. Μιχαλοπούλου

Κλειστές παραμένουν από τον προηγούμενο Ιούνιο όλες οι παιδικές χαρές που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας, καθώς οι δήμοι οφείλουν πρώτα να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τους και ακολούθως στη λειτουργία τους.

Μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός μικρού παιδιού σε παιδότοπο στον Δήμο Ελληνικού που δεν πληρούσε τις νόμιμες προδιαγραφές, το υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε τροποποίηση των κανόνων που οφείλουν να τηρούν οι παιδικές χαρές.

Ετσι, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επέβαλε στους δήμους να προσαρμόσουν όλους τους χώρους που λειτουργούν ως παιδικές χαρές στους κανόνες ασφαλείας, καθώς οποιοδήποτε ατύχημα μετά την παρέλευση της προθεσμίας άφηνε εκτεθειμένες τις τοπικές αρχές σε ποινικές διώξεις.

Συγκεκριμένα, παιδικές χαρές-παιδότοποι που δεν έχουν τη απαραίτητη πιστοποίηση η οποία αποδεικνύει ότι πληρούν τους όρους ασφαλείας δεν παίρνουν άδεια ή θα ανακαλείται σε περίπτωση που έχει δοθεί και θα απομακρύνονται όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, επιβάλλοντας και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Παιδικές χαρές χωρίς «χαρτιά»

Στη συντριπτική πλειονότητα, οι δήμοι έβαλαν «λουκέτο» σε όλες τις παιδικές χαρές που δεν είχαν την απαραίτητη πιστοποίηση, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για επικίνδυνες ή σύγχρονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανάρτησαν μάλιστα πινακίδες με τις οποίες ενημερώνουν τους γονείς ότι η ευθύνη είναι δική τους για την τυχόν χρήση της παιδικής χαράς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ΟΤΑ όφειλαν να πάρουν πιστοποίηση από επιτροπή ελέγχου που είχε συσταθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εναλλακτικά οι δήμοι μπορούν να απευθυνθούν σε διαπιστευμένο φορέα, δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την πιστοποίηση, με κόστος που κυμαίνεται ανάμεσα στα 150 και τα 300 ευρώ ανά παιδική χαρά. Το καθεστώς αυτό αφήνει εκτεθειμένους τους υπερχρεωμένους δήμους και ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών χαρών, των οποίων το κόστος ανάπλασης δεν επιτρέπει στους ΟΤΑ να το αναλάβουν.

Παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες, δεκάδες παιδιά μπαίνουν για να παίξουν στις παιδικές χαρές που δεν έχουν πιστοποίηση.

Παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες, δεκάδες παιδιά μπαίνουν για να παίξουν στις παιδικές χαρές που δεν έχουν πιστοποίηση.

Επιπλέον οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να εκπονήσουν μελέτες στις παιδικές χαρές, να κάνουν επισκευές όπου χρειάζεται και στη συνέχεια να διενεργήσουν διαγωνισμό για την επιλογή διαπιστευμένου φορέα, που θα εκδώσει αναλυτική τεχνική έκθεση, από την οποία θα προκύπτει η συμμόρφωση όσον αφορά τον εγκατεστημένο εξοπλισμό.

Η προθεσμία για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών ήταν μέχρι τον Ιούλιο του 2014, ωστόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πήρε προθεσμία για τη συμμόρφωση των παιδικών χαρών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, για να προχωρήσουν οι δήμοι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις και να κατορθώσουν τη χρηματοδότηση των παιδικών χαρών από το Πράσινο Ταμείο.

Ωστόσο το Πράσινο Ταμείο, που χορηγεί χρήματα για τον σκοπό αυτό, φέτος θα ικανοποιήσει αιτήματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη χρονιά, αφού δεν υπάρχουν καινούργια κονδύλια. Ενδεικτική περίπτωση είναι ο Δήμος Αθηναίων, στον οποίο λειτουργούν συνολικά 130 παιδικές χαρές χωρίς καμία να διαθέτει άδεια, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για επικίνδυνη ή υπερσύγχρονη.

Ετσι ο δήμος προχώρησε στο κλείσιμό τους, τοποθετώντας ταμπέλες που ενημερώνουν τους γονείς ότι οι χώροι παραμένουν κλειστοί μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/10Δήμος ΠΑΙΟΝΙΑΣ :23η Γιορτή Κάστανου Γρίβας !
11/10Δήμος ΛΑΓΚΑΔΑ : Τοποθετήθηκε υπόγειος κάδος στο κέντρο της πόλης στην πλατεία του Λαγκαδά
1/10ΧΑΛΑΣΤΡΑ : Δράσεις του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας την ημέρα του Αθλητισμού