Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Ανατροπές στην αγορά γάλακτος
787 αναγνώστες
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015
15:56

Η αγελαδοτροφία της χώρας μας φθίνει τα τελευταία χρόνια με την εγχώρια παραγωγή στους 600.000 τόνους, όταν οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. τόνους

Ανατροπές στην αγορά γάλακτος στην Ελλάδα φέρνει η κατάργηση του καθεστώτος γαλακτομικών ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αγελαδοτροφία της χώρας μας φθίνει τα τελευταία χρόνια με την εγχώρια παραγωγή στους 600.000 τόνους, όταν οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. τόνους

Η απελευθέρωση της παραγωγής γάλακτος στην Ευρώπη συνιστά μια απόφαση διπλής ανάγνωσης για τη χώρα μας, καθώς η λήξη του καθεστώτος αυτού ναι μεν αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για τον εγχώριο κτηνοτροφικό κλάδο, ταυτόχρονα όμως το ανταγωνιστικό περιβάλλον και η συμπίεση τιμών μπορούν να οδηγήσουν τους αγελαδοτρόφους στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος και η χώρα να κατακλυστεί από φθηνό γάλα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

Αλλωστε, η αγελαδοτροφία της χώρας μας φθίνει τα τελευταία χρόνια με την εγχώρια παραγωγή να διαμορφώνεται στα επίπεδα των περίπου 600.000 τόνων, όταν οι ανάγκες εγχώριας κατανάλωσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. τόνους. Τα κενά καλύπτονται με εισαγωγές γάλακτος από βόρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης. Στις 31 Μαρτίου λοιπόν λήγει το καθεστώς των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων της ΕΕ που θεσπίστηκε τη δεκαετία του '80 με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πλεονασματικής παραγωγής και οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Μια ολόκληρη γενιά παραγωγών γαλακτοκομικών θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί τώρα κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, με βασικό στοιχείο την αστάθεια στις αγορές.

Αστάθεια αγορών

Ενώ το σύστημα γαλακτοκομικών ποσοστώσεων λήγει και υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές για αυξημένη παγκόσμια ζήτηση 2% ετησίως, συνεχίζεται η αστάθεια των αγορών, κυρίως εις βάρος των γαλακτοπαραγωγών, καθηλώνοντας τις τιμές του γάλακτος σε χαμηλά επίπεδα.

 

Η καταληκτική ημερομηνία για τη λήξη των ποσοστώσεων αποφασίστηκε αρχικά το 2003 με σκοπό να παρασχεθεί στους παραγωγούς της ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικότερα στην παγκόσμια αγορά. Επιβεβαιώθηκε το 2008 με μια σειρά μέτρων που απέβλεπαν στην επίτευξη «ομαλής προσγείωσης».

Οι προβλέψεις πάντως της αγοράς δείχνουν ότι οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη παραμένουν υψηλές - κυρίως για τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το τυρί, αλλά και για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ειδών διατροφής για αθλητές και διαιτητικών προϊόντων.

Οι προοπτικές μάλιστα του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ και η επανεξέταση της εφαρμογής της δέσμης μέτρων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρέθηκαν προ ημερών στο επίκεντρο των ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων εμφανίζονται ιδιαίτερα ευάλωτοι στις εισοδηματικές αυξομειώσεις λόγω του υψηλού κόστους του κεφαλαίου, της αστάθειας των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και του μεταβαλλόμενου κόστους των συντελεστών παραγωγής και της ενέργειας.

Οι προοπτικές του γαλακτοκομικού τομέα είναι θετικές τόσο στην εσωτερική όσο και στην παγκόσμια αγορά. Η ζήτηση μάλιστα είναι υψηλή, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων θα αυξηθεί κατά περίπου 2% ετησίως έως το 2023.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις