Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τι πρέπει να προσέξετε στη ρύθμιση οφειλών προς Δήμους
658 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015
17:33

Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυναΤι πρέπει να προσέξετε στη ρύθμιση οφειλών προς Δήμουςτότητα ρύθμισης οφειλών προς τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νοµικά πρόσωπα αυτών, σύµφωνα µε το νόμο 4321/2015, παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι µπορούν να ρυθµιστούν όλες οι οφειλές, που θα έχουν βεβαιωθεί ταµειακά έως τις 26-5-2015, ηµεροµηνία κατά την οποία λήγει και η προθεσµία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση.

Ενδεικτικά, µπορούν να υπαχθούν στη ρύθµιση και οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ρύθµισητµηµατικής καταβολής (π.χ. ν. 4257/2014, αρ. 51, ν. 4152/2013, υποπαρ. Α2, π.δ. 5/1986, αρ. 4, ν. 1080/1980, αρ. 31 και ν. 1828/1989, αρ. 26, παρ. 11).

Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι για τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση που προβλέπει διαφορετικές απαλλαγές, όπως επί παραδείγµατι αυτή του αρ. 51 του ν. 4257/2014 που προέβλεπε απαλλαγές από «προσαυξήσεις εκπρόθεσµης καταβολής και των προστίµων», το υπαγόµενο ποσό υπολογίζεται σύµφωνα µε τα στοιχεία της βεβαίωσης ως είχε πριν την εφαρµογή των απαλλαγών.

Επίσης, µπορούν να υπαχθούν οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή, εκκρεµούν στα δικαστήρια, µετά από άσκηση προσφυγής και οφειλές που εκκρεµούν ενώπιον των Επιτροπών Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών (αρ. 32, ν. 1080/1980), εφόσον υποβληθεί σχετική παραίτηση εκ µέρους του οφειλέτη.

Με την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, διευκρινίζεται, επίσης, ότι τα ευεργετήµατα του αρ. 11 του νόµου (αναστολή κατασχέσεων κ.λπ.) εφαρµόζονται µόνο εφόσον ρυθµίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών.

Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετηµάτων µετά την καταβολή της 1ης δόσης, εντός τριών εργάσιµωνηµερών από την ηµεροµηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθµιση.

Ο αριθµός των δόσεων της ρύθµισης και το αντίστοιχο ποσό της απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής δεν εξαρτώνται από το ύψος της οφειλής.

Έτσι δίνεται στον οφειλέτη η δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραµµαρύθµισης που επιθυµεί, ανεξάρτητα από το ποσό στο οποίο ανέρχεται η συνολική οφειλή του, µε µόνο περιορισµό το ελάχιστο όριο της δόσης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 20 €.

Ωστόσο, το ύψος της βασικής οφειλής (δηλαδή οι βεβαιωµένες οφειλές χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσµης καταβολής) είναι καθοριστικό για την επιβάρυνση των δόσεων µε τόκο, καθώς ρυθµιζόµενες βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιβαρύνονται µε τόκο 3% ετησίως.

Η ρύθµιση χάνει την ισχύ της όταν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής ως προς την εξυπηρέτησή της και ειδικότερα µε την υποχρέωση εξόφλησης της ρύθµισης εντός τριµήνου, από το χρόνο που προσδιορίζεται για την καταβολή της τελευταίας δόσης και επίσης όταν ο οφειλέτης καθυστερήσει πέραν του τριµήνου, από τη νόµιµη προθεσµία υποβολής, δηλώσεις προς το δήµο για την επιβολή τελών και φόρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις