Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


Τέλος στο επίδομα θέρμανσης;
477 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015
00:50

Το ενδεχόμενο να καταργήσουν πλήρως το επίδομα θέρμανσης με στόχο την εξασφάλιση 105 εκατομμυρίων ευρώ για "ισοδύναμα" εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα ωστόσο οι υποστηρικτές της κατάργησης του επιδόματος πληθαίνουν. Σύμφωνα με το thetoc.gr, τα επιχειρήματά τους είναι: 

1. Για να περικοπεί η δαπάνη του επιδόματος κατά 50%, όπως ορίζει το μνημόνιο, θα πρέπει είτε το ποσό του επιδόματος να μειωθεί από τα 35 λεπτά ανά λίτρο στα 17,5 λεπτά ανά λίτρο, είτε να αυστηροποιηθούν υπέρμετρα τα εισοδηματικά κριτήρια για να ψαλιδιστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Και στις δύο περιπτώσεις, ουδείς θα κερδίσει ενώ εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές θα δυσαρεστηθούν.

 

2. Η κατάργηση του επιδόματος δεν θα "φανεί" και τόσο στην τσέπη των καταναλωτών που θα χάσουν το επίδομα –άλλωστε χιλιάδες καταναλωτές δεν έχουν εισπράξει ακόμη το επίδομα για την περυσινή χρονιά- δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει αισθητά. Με τη διολίσθηση της διεθνούς τιμής σταθερά κάτω από τα 50 δολάρια, η λιανική ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης θα βγει στα 83-85 λεπτά. Διατήρηση του επιδόματος, θα σήμαινε πώληση στην τιμή λιανικής ακόμη και με 50 λεπτά το λίτρο. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε μηδέν έσοδα για το δημόσιο καθώς τα 35 λεπτά, θα απορροφούσαν και τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ σήμερα στα 230 ευρώ ανά 1000 λίτρα) αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης (περίπου 16 λεπτά ανά λίτρο)

3. Το επίδομα θέρμανσης κρύβει πίσω του μεγάλη γραφειοκρατία την οποία τελικώς πρέπει να υπηρετούν οι υπηρεσίες του δημοσίου προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση για ένα εισαγόμενο προϊόν όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ενδεχόμενη κατάργηση του επιδόματος και όχι περικοπή μέσω αυστηροποίησης κριτηρίων απελευθερώνει 105 εκατ. ευρώ. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

1. Ως ισοδύναμο για την κάλυψη περίπου του μισού ποσού που απαιτείται για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

2. Ως πηγή για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω περικοπής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης περίπου κατά 10 λεπτά το λίτρο. Κάτι τέτοιο, θα έστελνε την τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης ακόμη και κάτω από τα 75 λεπτά το λίτρο για όλους τους καταναλωτές.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις