Γάτος...Ο Μακεδών!
Φίλους έχω μόνο τα ποντίκια...
Λίγα λόγια για εμένα
Στην αρχή ήμουν άσπρος...! αλλά με τις βλακίες που ακούω και βλέπω καθημερινά έγινα μαύρος...!
Σελίδες


ΔΡΩΜΕΝΑ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
640 αναγνώστες
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016
10:04

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ 

Το άνοιγμα του τριωδίου με παράλληλες πατινάδες από συλλόγους του Δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης γιορτάζοντας την έναρξη της Αποκριάς. Μέχρι στιγμής δήλωσαν ο Σύλλογος Καρναβαλιστών από το Δημοτικό Θέατρο με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία και την αγορά, το Λύκειο Ελληνίδων από το Γήπεδο με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία, ο σύλλογος Γενίτσαροι και Μπούλες από το παραδοσιακό κτήριο Μάκη με κατεύθυνση το εμπορικό κέντρο.

 

 

Τετάρτη 24.02.2016

Η κα Ελεονόρα Σκουτέρη- Διδασκάλου καθηγήτρια Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας θα διεξάγει ημερίδα παρουσίασης της εθνογραφικής και ιστορικής έρευνας με θέμα «Χορεύοντας στην πόλη: τα αποκριάτικα δρώμενα της Νάουσας ως τοπικό δεδομένο και ως ανθρωπολογικό ζητούμενο»

Τσικνοπέμπτη 03.03.2016

Ελεύθερο κατ έθιμο τσίκνισμα σε όλο το Δήμο με αυθόρμητες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Μέλη της Επιτροπής Αποκριάς θα επισκεφθούν τις τσικνοπαρέες που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα απαθανατίσουν φωτογραφικά στιγμιότυπα και από αυτά θα επιλεγεί ο νικητής. Το έπαθλο για τη νικήτρια τσικνοπαρέα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στις 8:00μμ από τους 6 έξι δρόμους της πόλης που οδηγούν στην πλατεία Καρατάσου θα εισέλθουν οι σύλλογοι του Δήμου και οι φίλοι τους με μουσικές μπάντες:

Θεοφίλου (πλατεία Εμπορίου) Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Βενιζέλου ( τέλος 7ου Δημοτικού Σχολείου) Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας

Στουγιαννάκη ( πλατεία Αγίου Μηνά) Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων

Κωνσταντινίδη ( αρχή Διονυσίου Σολωμού ) Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες- Λεβεντιά – Νταβέλης

Β.Φιλίππου( αρχή της Χωνού) ΠΥΡΣΟΣ

Καμπίτη ( παλιά ΔΕΗ) Αράπιτσα

 

 

Αναμένεται η απάντηση από τους λαογραφικούς συλλόγους των τοπικών κοινοτήτων.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας θα προϋπαντήσει το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την επίσημη έναρξη της Αποκριάς.

Το τμήμα κρουστών της σχολής του Ωδείου Αριστοτέλη θα παρουσιάσει ένα ολιγόλεπτο πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα.

Ακολουθεί φαντασμαγορική εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί και θα βραβευθεί ο μαθητής και το σχολείο που αναδείχθηκε νικητής στο διαγωνισμό για το καλύτερο logo της Αποκριάς.

Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα συνεχίζεται με την εναλλαγή των παραδοσιακών χορών αλλά και πολλές εκπλήξεις από τον συμπολίτη μας βιντεοθέτη Δημήτρη Δημητριάδη που έρχεται από την Κύπρο αφιλοκερδώς παρουσιάζοντας μουσικό πρόγραμμα με βιντεοκλίπ προκαλώντας τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι.

1η Κυριακή της Αποκριάς 06.03.2016

Έθιμο Μπούλες

Ο Δήμος της Νάουσας στηρίζει αλλά δεν εισέρχεται στο τυπολατρικό μέρος του εθίμου μας το οποίο χαρακτηρίζεται από πειθαρχημένη τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνιση των συμμετασχόντων. Ο Δήμος είναι ο θεματοφύλακας και υποστηρικτής του εθίμου και συνεχιστές του είναι οι σύλλογοι που το πρεσβεύουν.

"Κερνάμε Νάουσα"

 

 

Στην πλατεία Εμπορίου θα στηθεί ένα μεγάλο τραπέζι και θα οργανωθεί η εκδήλωση «Κερνάμε Νάουσα». Εκεί θα προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες μας με τη μορφή fingerfood, κεράσματα με τοπικά εδέσματα: μπάτσος, λιαστές ντομάτες, γκαβόψαρα, λάχανο τουρσί, ντολμαδάκια, γίγαντες, μουσταλευριά, μάντζα, ντιπ πιπερόσαλτσας, μπομπότα, γλυκά του κουταλιού, κρασί και τσίπουρο Ναούσης. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Δήμου με τους Φίλους Καρναβαλιού Νάουσας.

Ξεκινά η εβδομαδιαία εικαστική παρέμβαση της ομάδα των Lobart, η οποία θα δημιουργήσει street art στους εσωτερικούς τοίχους του 7ου Δημοτικού Σχολείου με στοχευμένο θέμα την «Αποκριά», και θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα.

Πέμπτη 10.03.2016

Ημερίδα του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» με θέμα «Το έθιμο της Νάουσας και τα μασκοφόρα δρώμενα», με σκοπό τη δραστηριοποίηση για την ένταξη του εθίμου σε ευρωπαϊκό οργανισμό Carnival King of Europe.

Παρασκευή 11.03.2016

Η Τοπική Κοινότητα Νάουσα θα πραγματοποιήσει αποκριάτικο γλέντι με προσκεκλημένους όλους τους πολίτες του Δήμου Η.Π. Νάουσας με άφθονο κρασί σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Ναούσης «Ο Αριστοτέλης» στο παραδοσιακό αυθεντικό κτήριο «Μούγγρη» στην περιοχή Πουλιάνα.

Σάββατο 12.03.2016

«Μια πόλη μια γιορτή» με ξέφρενο γλέντι σε όλη τη Νάουσα προσφορά των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ανοιχτό σε όλους.

Για πρώτη φορά συντονισμένα οι καταστηματάρχες της πλατείας έχουν συνεννοηθεί να οργανώσουν από κοινού το αντίστοιχο γλέντι στην πλατεία με πολλές εκπλήξεις με τους ΙΜΑΜ BAILDI και τη Μακεδονική Φαμφάρα.

Αναμένεται οι εκδηλώσεις που θα οργανωθούν τόσο στις τοπικές κοινότητες όσο και στη Νάουσα ώστε να συμπεριληφθούν στο παράλληλο πρόγραμμα που θα εκδώσει ο Δήμος την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού.

2η Κυριακή της Αποκριάς 13.03.2016

Στα πλαίσια δημοσιοποίησης και επικοινωνίας της Απόκριας μας με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας, εκτός από τις τυπικές προσκλήσεις του πρωτοκόλλου έχουν προσκληθεί και πρέσβεις 6 χωρών (Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Ρουμανία, Ρωσία) ώστε να γίνουν κοινωνοί στις Αποκριάτικες μας εκδηλώσεις καλλιεργώντας έτσι τις δημόσιες και εξωστρεφείς σχέσεις τους Δήμου με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

 

Έθιμο Μπούλες

ώρα 09:00: Το ντύσιμο των τελεστών του εθίμου, όπου θα ανακοινωθούν σύντομα σπίτια που θα μπορούν να δεχτούν επισκέπτες για να μπορέσουν να δουν από κοντά την όλη διαδικασία καθώς και το μάζεμα του μπουλουκιού.

από 10:45 έως 12:45: Αδειοδότηση των μπουλουκιών στο Δημαρχείο. Φέτος στο δρώμενο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κυρίως νέων παιδιών και θα δημιουργηθούν 5 μπουλούκια( 3 Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες, 1 Νταβέλης, 1 Λεβεντιά).

Τα μπουλούκια θα ακολουθήσουν την προκαθορισμένη τους διαδρομή.

ώρα 17:00: Το βγάλσιμο του προσώπου στα Αλώνια, χορός με τη συμμετοχή των επισκεπτών . Συνεχίζοντας, το δρώμενο ανακτά μια ακόμη όμορφη στιγμή περιδιαβαίνοντας τις παραδοσιακές συνοικίες με τα στενά σοκάκια από τα αλώνια μέχρι το στραβό πλάτανο. "Το σημείο αυτό θέλουμε και πρέπει να αναδείξουμε όπου την μουσική σκυτάλη αναλαμβάνουν παλιοί και νέοι χορευτές τραγουδώντας και συνοδεύοντας τα μπουλούκια με τις παραδοσιακές πατινάδες: Τα αλώνια, Νύσταξαν τα ματάκια μου, Του Νικολάκη και άλλες οδεύοντας μέσω της οδού Κοραή στην πλατεία διοικητηρίου για τον αποχαιρετισμό" επισημάνθηκε στην παρουσίαση.

Είναι υπό συζήτηση και η οργάνωση εκδήλωσης με την Ένωση Οινοποιών Νάουσας στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου με σκοπό την γευστική παρουσίαση και δοκιμή των κρασιών της περιοχής μας.

Και επειδή ο δεύτερος άξονας της αποκριάς είναι «Το γλέντι, η χαρά και η διασκέδαση» ερχόμαστε στο θέμα της φετινής αποκριάς που είναι:

«Σήμερα γάμος γίνεται...»

Το γενικό πλάνο είναι να ξεκινήσει μια πατινάδα από την πλατεία Ειρήνης και θα κατευθυνθεί μέσω της Καμπίτη , στην πλατεία Καρατάσου όπου θα στηθεί το γλέντι και από εκεί μέσω της οδού Βενιζέλου με τελικό προορισμό την Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην πόλη θα φιλοξενηθεί λαογραφικό συγκρότημα από την Κρήτη και σε συνεργασία με το σύλλογο Αράπιτσα θα παρουσιαστεί ο γάμος όπως παλιά με Κρητικό γαμπρό και Ναουσαία νύφη. Η τελετή του γάμου θα ξεκινήσει από το κτήριο Μούγγρη περίπου στις 11:00 από όπου θα βγει η Ναουσαία μας νύφη μαζί με την προίκα της και θα κατευθυνθεί μέσω της οδού Σωφρονίου και της οδού Βύρωνος με τελικό προορισμό την πλατεία Ειρήνης όπου θα συναντήσει τον Κρητικό γαμπρό. Το ζευγάρι θα λάβει τη θέση του και θα ξεκινήσει η Μεγάλη Πατινάδα.

Το προσκλητήριο του γάμου είναι ανοιχτό για όλους τους επισκέπτες της πόλης ώστε να ενωθούμε όλοι μαζί για να γιορτάσουμε το ευτυχές γεγονός.

 

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας θα ανοίξει την παρέλαση και έπειτα θα ξεκινήσουν τα λαογραφικά συγκροτήματα να εισέρχονται στην πλατεία Καρατάσου και να καταλαμβάνουν όλο το μήκος του οδοστρώματος της πλατείας.

Στην εξέδρα θα ανέβει η Ναουσαία νύφη με τον Κρητικό γαμπρό με όλες τις μπάντες και θα ξεκινήσει τα παντρολογήματα.

Θα ανακοινωθεί το προικοσύμφωνο και ο γάμος θα κλείσει με καθολικό χορό όλων των λαογραφικών συγκροτημάτων που έχουν φτάσει στην πλατεία παρακινώντας τους επισκέπτες να χορέψουν μαζί.

Έχει συμφωνηθεί να χορέψουν δύο Κρητικούς χορούς ενώ θα ακολουθήσουν οι χοροί, ζαχαρούλα, κωνσταντάκης, συρτός, ράικο και ζάραμο.

 

Το γλέντι του γάμου συνεχίζεται με πιο σύγχρονο ύφος και στο οδόστρωμα της πλατείας τις θέσεις των λαογραφικών συλλόγων θα πάρουν οι καρναβαλικές ομάδες που θα παρακινήσουν τον κόσμο σε ένα ξεχωριστό γλέντι με 3 DJ που θα αναλάβουν την χαρά αυτή.

Μέλη των ΚΑΠΗ Νάουσας θα ανέβουν στην σκηνή και με αγνά αυθόρμητα στιχάκια θα σατιρίζουν την τοπική και διεθνή επικαιρότητα.

Θα ακολουθήσει ο μεγάλος χαρτοπόλεμος με πολλές εκπλήξεις και φαντασμαγορικό θέαμα .

Η μουσική και το γλέντι δεν σταματάει εδώ. Τον χαρτοπόλεμο διαδέχεται η πατροπαράδοτη Χάσκα με ομάδες επισκεπτών να καλούνται στην εξέδρα για να λάβουν μέρος στο διασκεδαστικό εκκρεμές με το αυγό ώστε να κλείσουν το στόμα για τη μεγάλη νηστεία.

Το γλέντι θα συνεχιστεί μέχρι όσο αντέξουν οι επισκέπτες μας όπως γίνετε σε όλα τα γαμήλια γλέντια

Καθαρά Δευτέρα 14.03.2016

Τα Κούλουμα θα διεξαχθούν στην Δημοτική Κοινότητα Νάουσας και στις Τοπικές Κοινότητες Αγγελοχωρίου , Επισκοπής Γιαννακοχωρίου και Στενημάχου με επιχορήγηση προϊόντων από το Δήμο

Κυριακή της Ορθοδοξίας 21.02.2016
Όλα τα μπουλούκια που πρεσβεύουν το έθιμο θα συναντηθούν στην περιοχή του Σπηλαίου για να γλεντήσουν με χορό και παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί κλείνοντας τον κύκλο της Αποκριάς.

 

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
-Το blog μας περιλαμβάνει αιχμηρά και καυστικά σχόλια από την επικαιρότητα που επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας...!

-ΕΠΙΣΗΣ... ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - και όχι μόνο - ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Υ.Γ.1 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ (ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ) ΟΤΙ ΚΕΧΑΓΙΑ ΣΤΑ "ΑΡΧ...Α" ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΜΟΙΑ ...!!!

Y.Γ.2 ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ...ΚΑΤΩ...ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
17/11Ελεύθερο ΒΗΜΑ : Επιστολή για το ΚΕΚ
17/11Χαλκηδόνα : Eμφάνιση Λύκων !
8/11Διαβατά : Επιχείρηση με 71 συλλήψεις στη δομή προσφύγων των Διαβατών
5/11Πολιτιστικά Kουφάλια : Θεατρική ομάδα ΙΧΝΑΙ ” Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα “
2/11ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ Κουφάλια : Για μία ακόμη φορά η διοίκηση του ΚΕΚ ΝΕΦΕΛΗ δέχεται “πυρά” μέσα στο δημοτικό συμβούλιο